Aan deze site wordt op het moment gewerkt, excuses voor het ongemak

Onderwijsatelier

De Kleine Zwaluw is een voorziening waar zowel zorg als onderwijs geboden wordt. We bieden begeleiding bij het werken aan zelfvertrouwen, eigenheid en relatie. We bieden veel structuur, duidelijkheid en een rustige, warme omgeving. Het kind/ de jongere krijgt begeleiding op maat waarbij we werken aan voorwaarden die nodig zijn om weer te kunnen komen tot leren en ontwikkeling.

Creativiteit

We zijn veel creatief en ambachtelijk bezig.

Wanneer je aan het creëren bent, spreek je veel ontwikkelingsgebieden aan:

       -     je bent kennis aan het vergaren,

       -     problemen aan het oplossen,

       -     aan het samenwerken,

       -     er komen gevoelens bij kijken; plezier, frustratie, trots, ontspanning, jezelf uiten e.d.,

       -     je ontwikkelt vaardigheden in technieken en het omgaan met materialen.

Creëren spreekt; hoofd, hart en handen aan. 

Dat is volgens ons een mooie manier om je te ontwikkelen als mens en te ontdekken wat jouw talenten en valkuilen zijn en hoe daarmee om te gaan.

    Voorbeelden van de creatieve activiteiten zijn; werken met speksteen, boetseren, schilderen, tekenen, construeren met hout, werken met materialen uit de natuur en nog veel meer. 

De ene keer maken we een werkstuk, de andere keer zijn we vooral bezig met werken vanuit je gevoel. We begeleiden het creatieve proces passend bij wat elk kind nodig heeft. We zijn ook op een andere manier creatief bezig. Door creatief te denken en figuurlijk buiten de lijntjes te kleuren zijn we in staat de kinderen een andere benadering voor het ontwikkelen van hun verschillende vaardigheden te geven.

gallery/fotomet nest

Locatie

De kinderen zijn meerdere dagen/dagdelen welkom op onze mooie locatie aan Zandstraat 25 te Opijnen. De locatie alleen al biedt veel rust en mogelijkheden om je op verschillende manieren te ontwikkelen. De voorziening zelf is deels ingericht als atelier en klusruimte, waar we vaak te vinden zullen zijn. De tuin is groot met veel speelruimte en een moestuin. Via de tuin kunnen we de dijk op en zijn we bij de uiterwaarde van de Waal. Dit is een prachtig gebied om te wandelen en te struinen, wat we regelmatig doen.

Zorg voor ontwikkeling

We zien het als een uitdaging en passie, om de kinderen en jongeren die bij ons komen te leren kennen. We willen leren wie zij zijn en wat hun behoeften zijn. Wat hebben zij nodig om goed in hun vel te zitten en te ontwikkelen. We kijken vooral naar de talenten en interesse. Wanneer een kind een bepaald talent of interesse heeft gaan we helpen deze verder te ontwikkelen. Wanneer we aan het werk zijn met de kinderen observeren we goed wat een kind nodig heeft. Vanuit deze observaties zoeken we steeds weer naar de juiste begeleiding om ontwikkeling te bevorderen en overvraging te beperken.

Ons doel is de kinderen zo te leren kennen dat we ze kunnen brengen naar een voldoende, stabiel mens om met vertrouwen de volgende stap te maken.

De volgende stap is heel individueel. Voor de een is dat terug naar de school van herkomst, voor de ander is dat naar de vervolgopleiding of naar een nieuwe school. Voor de wat oudere jeugd kan de volgende stap het werkende leven zijn.

Missie

Bij de Kleine Zwaluw streven we het volgende na:

 

Het bieden van een goede ontwikkelplek aan kinderen en jongeren waarvoor het volgen van regulier/speciaal onderwijs niet vanzelfsprekend is. We begeleiden zodanig dat ze kunnen groeien in hun welzijn en ontwikkeling naar een voldoende stabiel mens om met vertrouwen de volgende stap op hun levenspad te nemen.

Visie

We willen dit bereiken door:

  - Het bieden van een plek waar het kind/ de jongere zich veilig voelt.

  - Uit te gaan van de mogelijkheden, behoeften en interesses van het kind/ de jongere en van daaruit positief sociaal-emotioneel, ontwikkelings- en oplossings gericht te werken.

  - Het aanbieden van creatieve en andere activiteiten, waarbij we werken aan sociaal-emotionele ontwikkeling.